pera1_malaPovodom blagdana Svetog Vida, zaštitnika župe Madžarevo, na području Etno parka Gradišće, održana je manifestacija „III. DANI PERE“ čiji je organizator bila Etno udruga „Greben“. Cilj manifestacije bio je izabrati najbolju peru – tradicijski kolač s nadjevom od sira, ali i upoznati mlađe naraštaje sa skromnom tradicijskom kuhinjom i kulinarskim umijećem predaka. U natjecateljskom dijelu manifestacije sudjelovalo je 15 sudionika.

 

Svoje umijeće u pripremi pere prezentirale su udruge i kulturno-umjetnička društva s područja Grada Novog Marofa kao i udruge iz Krapinsko-zagorske županije te brojni pojedinci.  Povjerenstvo za ocjenjivanje između petnaestak pera odabralo je tri ponajbolje. Prvu nagradu osvojila je pera s orasima Draženke Topolovec iz Madžareva, druga i treća nagrada pripala je perama KUD-a Remetinec dok su u kategorijama kreativnosti, inovativnosti i rustikalnosti nagrađene još tri pere:  pera Mirjane Kuzelj iz Jelenščaka, pera iz udruge „Gotala“ te pera Marije Ipša iz Madžareva.
Kulturno-umjetnički program manifestacije započeo je izvođenjem tradicijskog pučkog napjeva „Zdravo, zdravo Vide sveti“. Napjev su otpjevale Jelica Hasija i Milka Bagadur. U kulturno-umjetničkome dijelu manifestacije nastupili su i učenici drugog, trećeg i  četvrtog razreda Osnovne škole Novi Marof – Područne škole Madžarevo, zbor udruge umirovljenika „Prigorčica“ te  iz Bisaga kulturno-umjetničko društvo „Remetinec“ iz Remetinca.
Sudionicima manifestacije obratio se gradonačelnik Grada Novog Marofa  Darko Hrenić i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Šantek koji su čestitali udruzi „Greben“ na dobroj organizaciji manifestacije i zahvalili članovima „Grebena“ na trudu koji ulažu u očuvanje tradicijske kulture novomarofskog kraja.
Pomoć u organizaciji članovima udruge „Greben“ pružio je Grad Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Mjesni odbor Madžarevo te Udruga žena „Madžarevo“.

pera1