Dan branitelja grada Novog Marofa

Objavljeno 23. 09. 2019.Branitelji grada Novog Marofa te udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja grada polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili su 19. rujna koji je od prošle godine i službeno Dan branitelja grada Novog Marofa. Dan branitelja grada Novog Marofa obilježava se na obljetnicu dana kada je oslobođeno vojno skladište Varaždin Breg – Banjščina.

– Prošle godine Gradsko vijeće Grada Novog Marofa donijelo je odluku i proglasilo 19.9. Danom branitelja našeg grada. Tim datumom odajemo počast svim braniteljima koji su oslobađali Hrvatsku, pogotovo onima koji su za nju dali svoj život. Također, s tim datumom želimo se prisjetiti operacije oslobađanja Banjščine koju su izvršile novomarofske snage iz kojih je nastala 3. bojna 104. brigade – podsjetio je prilikom obilježavanja Dana branitelja grada Novog Marofa gradonačelnik Siniša Jenkač. Istaknuo je, bez obzira što sama Varaždinska županija i sjeverozapadna Hrvatska nije imala ratna djelovanja, kako je ovo bio jedan važan vojno-taktički poduhvat.

– Ponosni smo što su Marofčani, pripadnici postrojbe, oslobodili Banjščinu i samim time uz Varaždin sedmerostruko više naoružali Republiku Hrvatsku. Ono što je važno je da se moramo prisjetiti tih događaja te odati počast svima koji su imali hrabrosti tada uzeti pušku u ruke. Osobno se sjećam tih vremena, nisu svi imali hrabrosti stati na megdan, nisu se svi imali hrabrosti izjašnjavati, mnogi su do 93. čekali što bude i kako bude i hoće li biti Hrvatske, a nakon 93. bilo je puno “junaka” – naglasio je Jenkač ističući da je važno sjetiti se onih koji su prvi uzeli pušku u ruke i politički djelovali kako bi zajedno hrvatski narod i hrvatska vojska mogli spasiti one dijelove koji još nisu bili okupirani.

– To je razlog zašto se mi i danas okupljamo da odamo počast i ukažemo na sve ono što je bilo te potaknemo, osobito mlade, da razmišljaju o tome. Uvijek govorim da upravo branitelji trebaju još više sudjelovati u podučavanju i biti oni koji prenose sjećanja na mlade generacije jer oni su to preživjeli i govore iz iskustva – zaključio je Jenkač.

Predsjednik Udruge 104. brigade Vjeran Rožić podsjetio je na događanja od 13. do 19. rujna 1991. godine i na važnost zauzimanja skladišta oružja na Banjščini.

– Svi znamo da je Banjšćina veliko skladište u kojem su bili pohranjeni pričuvna, ubojna sredstva, naoružanje i streljivo 33. korpusa, a 33. korpus ondašnje JNA bio je po vojnim analitičarima poslije gardijske oklopne mehanizirane divizije u Beogradu najjača operativna postrojba na području Jugoslavije – kazao je Rožić dodajući da je zauzimanjem Banjščine, gdje se nalazila masa naoružanja, vojne tehnike i streljiva, postignut izuzetan strategijski cilj.Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mreži Twitaj s prijateljima na mreži Podijeli s poslovnjacima Pošalji na email


KomentariVezane vijesti

Najčitanije
Radio Novi Marof Uživo Slušajte radio uživo
Radio Novi Marof Uživo

Pon-Pet od 09:00

PRIJEPODNE S JURJEM GALINOM

Svaki dan u 12:00

INFORMATIVNI PROGRAM

SVAKI DAN 0-24

GLAZBENI PROGRAM