Dani vrganja i crnog tartufa

Objavljeno 17. 09. 2019.U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i Udruge privatnih šumovlasnika Graber , u Paki se od petka do nedjelje održavala šesta manifestacija „Dani vrganja i crnog tartufa“ koja je i ovoga puta ponudila niz zanimljivih, edukativnih i zabavnih sadržaja.

Nakon što je u petak u Novom Marofu održan stručni skup na kojem je bilo riječi o tartufima u ovim krajevima te mogućnosti njihovog plantažnog uzgoja, u subotu i nedjelju posjetitelji su uživali u raznolikom programu koji je uz edukaciju i rekreaciju ponudio uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf, ali i istraživanje Pake i utvrde Čanjevo. Organizirani su i Paka mini trail, vožnja električnim biciklima, posjet dabrovoj brani i učenje nordijskog hodanja, a svi su imali priliku i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje su pripremili renomirani kuhari. Kulinarski show u subotu je održao Robert Slogar, a u nedjelju je svoje kulinarsko umijeće pokazao Damir Crleni.  Posljednjeg dana manifestacije održano je i natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, uz stručnu determinaciju prof. Branka Bartolića, predsjednika Hrvatskog mikološkog saveza. Uz to, održan je Sajam autohtonih proizvoda na kojem su sudjelovali domaći OPG-ovi.

Brojem izlagača, ali i posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više, zadovoljna je Renata Horvatić, voditeljica Turističke zajednice grada Novog Marofa.

„Od ove godine naša manifestacija prvi put nosi ime Dani vrganja i crnog tartufa, budući da već nekoliko godina ovdje promoviramo nalazište crnog tartufa za što sad postoje i znanstveno utemeljene činjenice. Naime, istraživanja Hrvatskog šumarskog instituta su pokazala da crnog tartufa ima i ovdje, stoga ove godine imamo i izlagače koji nude proizvode od tartufa, a organizirali smo i pokazno traženje tartufa”, istaknula je Horvatić i zaključila:

„Paka nisu samo vrganji, nego i mnoštvo prilika za rekreaciju. Odaziv je odličan, kako posjetitelja, tako i izlagača i doista mi je drago što smo prije nekoliko godina ovu manifestaciju pokrenuli, a sad je i obogatili dodatnim sadržajima.”

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge Graber, kazao je da je od samog početka cilj ove manifestacije bio povezati prirodu, turizam, gospodarstvo i male OPG-ove s krajnjim potrošačima, ali i obogatiti turističku ponudu ne samo novomarofskog kraja, već i Varaždinske županije.

„U Paku nam dolaze naši mali kupci, ljudi iz urbanih sredina koji ovdje nastoje nabaviti kvalitetne namirnice. U turističkom smislu to znači i punjenje smještajnih kapaciteta u našoj županiji, a samim time radi i ugostiteljstvo, svi rade. Manifestacije uvijek moraju biti pokretači gospodarstva”, kazao je Jakopović koji smatra da ova manifestacija može izrasti i u širu turističku priču:

„Volimo se hvaliti Istrom kao svijetlim primjerom ruralnog turizma u, a ovaj sjever Hrvatske, ne samo Varaždinska, već i Međimurska i Krapinsko – zagorska županija, ova naša zapravo jedinstvena turistička regija,  može se nositi s njima. Imamo vrlo dobro posložene proizvođače i kvalitetne proizvode koji imaju svoju priču, a što se tartufa tiče, ovdje doista imamo i dosta naših domaćih izlagača. Ne trebamo gledati na Istru kao na konkurenciju, nego kao na primjer dobre prakse, a suradnjom koju već razvijamo možemo puno postići.”

Da su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki doprinijeli poboljšanju turističke ponude ovoga kraja smatra i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

„Ovo je jedna specifična, drugačija manifestacija od ostalih koje imamo u Varaždinskoj županiji i samim time privlači određeni broj ljudi. Ta je unikatnost važna i trebamo ju promovirati. Posebno mi je drago da se to razvuklo na nekoliko dana, od stručnih predavanja i radionica, do promocije tartufa, tartufarenja i jela od tartufa, a naravno i gljiva i vrganja”, kazao je gradonačelnik Jenkač i dodao da je. osim za turizam, ova manifestacija značajna za i promociju gljivarstva i OPG-ova koji djeluju na području Novog Marofa i šire.Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mreži Twitaj s prijateljima na mreži Podijeli s poslovnjacima Pošalji na email


KomentariVezane vijesti

Najčitanije
Radio Novi Marof Uživo Slušajte radio uživo
Radio Novi Marof Uživo

Pon-Pet od 09:00

PRIJEPODNE S JURJEM GALINOM

Svaki dan u 12:00

INFORMATIVNI PROGRAM

SVAKI DAN 0-24

GLAZBENI PROGRAM