Obilježavanje 73. godišnjice pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

Objavljeno 16. 02. 2020.U organizaciji Udruge Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa u subotu, 15. veljače, položen je vijenac i zapaljene svijeće u zaselku Matušini u Makojišću Donjem u počast žrtvama poraća.

Mladi mještani tog zaselka pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove se godine okupio veliki broj mještana na obilježavanju godišnjice tog tragičnog događaja. Među njima je bio i gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Sjećamo se ubijenih 1947. godine u zaseoku Matušini. Ondašnja vlast mučki je izvršila egzekucija nad petoricom lokalnih mladića koji su ni krivi ni dužni pjevali neke hrvatske pjesme i ’47. pogubljeni. Udruga Hrvatski domobran i Grad Novi Marof svake godine polažu vijenac i pale svijeće u spomen na ubijene sugrađane dvije godine nakon rata. Nije bilo nikakvih ratnih operacija. Zaseoku koji se i danas nalazi „na rubu“ grada Novog Marofa, porušen je most preko Lonje, tako da godinama nisu imali prilaz prema svojim kućama – naglasio je Jenkač.

– Udruga Hrvatski domobran iz Novog Marofa obilježava i brine se da takvi događaji ne padnu u zaborav i ukazuje na problematiku totalitarnih režima, koji bez suđenja, bez dokazivanja bilo kakve krivnje, jednostavno prijekim sudom eliminiraju ljude. Važno je ukazivati na te probleme da se danas ne pojave takvi režimi, dolazili oni s lijevog ili desnog političkog spektra, koji bi na isti način razmišljali. Zato je važno prisjećati se i upozoravati na te nemile događaje – poručio je gradonačelnik Novog Marofa.Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mreži Twitaj s prijateljima na mreži Podijeli s poslovnjacima Pošalji na email


KomentariVezane vijesti

Najčitanije
Radio Novi Marof Uživo Slušajte radio uživo
Radio Novi Marof Uživo

Pon-Pet od 09:00

PRIJEPODNE S JURJEM GALINOM

Svaki dan u 12:00

INFORMATIVNI PROGRAM

SVAKI DAN 0-24

GLAZBENI PROGRAM