Oproštaj od Franje Klopotana

Objavljeno 09. 10. 2019.Komemoracijom u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu rodbina, prijatelji te predstavnici javnog i kulturnog života grada Novog Marofa oprostili su se od Franje Klopotana, jednog od najpoznatijih Novomarofčana te jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara.

Rajko Fureš, uime Društva „Muži zagorskog srca“, čiji je Klopotan bio član, u svom je govoru kazao da je njegovim odlaskom hrvatska kultura i likovna umjetnost izgubila jednog od svojih velikana. Podsjetio je da je bio osnivač Društva likovnih umjetnika u trenutku kada je hrvatska naiva imala svoj najveći zamah.

– Svaki čovjek ima svoj početak i svoj kraj. Toga moramo biti svjesni, ali ne i tome robovati. Francek, unatoč dugoj i teškoj bolesti, nije gubio volju za životom. Njegova vedrina i ljubav prema životu treba nam svima biti inspiracija da se borimo do posljednjeg trenutka – kazao je Fureš.

Dragan Vicković, dugogodišnji prijatelj i suradnik, kazao je da je Klopotan kao umjetnik rano postigao svoju zrelost i postao klasikom. Spomenuo je kako je tijekom boravka u Njemačkoj postigao veliki međunarodni ugled te mu se djela nalaze u velikom broju poznatih galerija širom Europe i Amerike.

– Slikarstvo Franje Klopotana proslavilo je njegov zavičaj preko kojeg vidim jednu veliku dugu od Presečna preko Bednje do Novog Marofa – kazao je između ostalog Vicković dodajući da je svaka njegova izložba bila događaj važan pozornosti ne samo za hrvatsko slikarstvo, već i za kulturu uopće.

Vicković je naglasio i kako je Klopotan u svojim likovnim djelima oživljavao uspomene na djetinjstvo koje je materijalno bilo, kako je i sam Klopotan znao kazati, siromašno, ali duhovno izuzetno bogato.

– Samo da mi je da poživim još pet godina kako bi dovršio sve svoje slike – istaknuo Vicković je u svom emotivnom obraćanju na komemoraciji Klopotanove riječi, koje je sam umjetnik izrekao još ove godine prilikom vožnje od Varaždina do Presečna.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je otvorio posljednju izložbu Franje Klopotana u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ ove godine, naglasio je kako je jedno od Klopotanovih djela prije nekoliko mjeseci poklonjeno predsjednici Repubilike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i kako je sada dio kolekcije umjetničkih djela na Pantovčaku.

– Njegovo ime bit će zapisano zlatnim slovima u povijest Novog Marofa. Uz Ivana Rabuzina on je najveći slikar kojeg je Novi Marof ikada imao. Kao Grad učinit ćemo sve da djela Franje Klopotana ostanu „živjeti“ u Novom Marofu i da sam grad bude poznat po njima – izjavio je Jenkač uz poruku da se Franje Klopotana treba uvijek sjećati po svemu onome što je dobro napravio u životu, posebice po njegovom slikarstvu.

– Neka vječno živi u srcima svih njegovih domaćih Presečana i Novomarofčana – zaključio je Jenkač.

Posljednji ispraćaj Franje Klopotana bio je na mjesnom groblju u Presečnom.

Franjo Klopotan rođen je 16. rujna 1938. godine u Presečnom, nadomak Varaždina. Izučio je fotografski zanat te je kraće vrijeme radio u tom zvanju. Godine 1958. upisuje i završava Školu za bolničare u Varaždinu. Slikarstvom se bavi od 1959. godine, a prve samostalne izložbe priređuje 1963. godine u Zagrebu. Godine 1965. odlazi u Hamburg, gdje radi kao restaurator u tamošnjem Gradskom muzeju, te završava školu za retuš dubokog tiska i radi u časopisima Hör Zu i Quick. U Hrvatsku se vraća 1970. godine i nastanjuje se u Presečnom. Od 1963. godine član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske, te djeluje kao profesionalni slikar. Od 1978. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske. Tijekom boravka u Njemačkoj stekao je veliki međunarodni ugled, a slike mu se danas nalaze u najpoznatijim galerijama Europe i Amerike. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. O njegovu stvaralaštvu pisali su brojni poznati likovni kritičari. Preminuo je u nedjelju, 6. listopada, u Novom Marofu.Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mreži Twitaj s prijateljima na mreži Podijeli s poslovnjacima Pošalji na email


KomentariVezane vijesti

Najčitanije
Radio Novi Marof Uživo Slušajte radio uživo
Radio Novi Marof Uživo

Pon-Pet od 09:00

PRIJEPODNE S JURJEM GALINOM

Svaki dan u 12:00

INFORMATIVNI PROGRAM

SVAKI DAN 0-24

GLAZBENI PROGRAM