Promocija monografije slikara Franje Klopotana u Dvoru Veliki Tabor

Objavljeno 17. 04. 2019.Začudni „Imaginarni svijet Franje Klopotana“ u obliku istoimene monografije bit će predstavljen u Dvoru Veliki Tabor, u srijedu 24. travnja 2019. godine od 16 sati.

U nazočnosti samoga autora o monografiji i djelovanju osebujnog slikara govorit će muzejski savjetnik, kustos u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, mr. sc. Davorin Vujčić, povjesničar umjetnosti.

Osamdesetjednogodišnji Franjo Klopotan iz Presečna pored Novog Marofa zasigurno je jedan od najcjenjenijih slikara naive. Doduše, on se iz tog slikarskog pravca izdvaja svojom originalnošću odnosno motivima fantastike i nadrealizma.

Slika uglavnom u ulju, najprije u stilu hlebinske slikarske škole, potom razvija vlastitu ikonografiju, bestijarij i antropomorfnu floru. Uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Od osamdesetih godina stvara djela složenije simbolike, često sa humornom konotacijom. Devedesetih godina slika pejzaže fantazmagoričnih svjetova, djela s elementima političke satire te religijske tematike.

Samostalno je izlagao u Zagrebu, Dubrovniku, Hamburgu, Kölnu, Düsseldorfu, Varaždinu, Milanu, Beču, Splitu, Crikvenici, Münchenu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Mariboru, Zaboku i Zaprešiću.

Godine 1992. Hrvatska pošta izdala je poštansku marku s njegovim djelom Moj zavičaj. Jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske, te član Hrvatskog društva likovnih umjetnika.Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mreži Twitaj s prijateljima na mreži Podijeli s poslovnjacima Pošalji na email


KomentariVezane vijesti

Najčitanije
Radio Novi Marof Uživo Slušajte radio uživo
Radio Novi Marof Uživo

Pon-Pet od 09:00

PRIJEPODNE S JURJEM GALINOM

Svaki dan u 12:00

INFORMATIVNI PROGRAM

SVAKI DAN 0-24

GLAZBENI PROGRAM